Preskoči na vsebino


VIII/4 Takoj sta pustila mreže in šla za njim.

KRAS

 STRUNJANA    

  MADONNA DI STRUGNANO

NOSTRO GIOIELLO


VIII/4                                                                                              21.1.2018

Takoj sta pustila mreže in šla za njim.    

E subito, lasciarono le reti e lo seguirono.

Mr/Mc 1,14-20

BOJIM SE JEDRSKE VOJNE

 

V ponedeljek, na poti v Čile in Peru, se je  papež Frančišek  kot običajno že na samem začetku pogovarjal z novinarji. Zaupal jim je svojo zaskrbljenost: »Resnično me je strah. Dosegli smo mejo, zadošča pripetljaj, ki lahko sproži vojno. Ne smemo dovoliti, da se to zgodi. Moramo napraviti konec z jedrskim orožjem.«

Prisotnim novinarjem je papež podaril fotografijo, ki je bila napravljena v Nagasakiju po eksploziji  atomske  bombe.  Dal  ji je naslov  "sad vojne". »To sliko – je razložil papež – sem našel slučajno in je iz leta 1945. Otrok z mrtvim bratcem na hrbtu, ko čaka v vrsti na krematorij v Nagasakiju.« Dodal  je  še: »Ganilo  me  je, ko sem to videl in zato sem hotel zapisati: “Sad vojne." Hotel sem, da se natisne in vam jo dam, ker slika gane bolj kot tisoč besed.«

 

Svetniki tedna in mašni nameni / Intenzioni delle Ss. Messe

 

NE /DO      21

 

3. NEDELJA MED LETOM

TERZA DOM. DEL TEMPO

 

 08.00

 10.00

 

 

invocazione alla BVM per la salute

ZA ŽUPLJANE / PER I PARROCCHIANI

 

 

PO /LU       22

 

sv. Vincencij, Lavra

 

18.00

 

+ Fani in Ivan Turnšek

 

TO /MA      23

 

 

sv. Henrik, Urban

 

 

18.00

 

+ Franc in Kristina Horvat

 

SR /ME      24

sv. Franšišek Sal, Felicijan

 

 08.00

 

 

v čast MB za varstvo

 

ČE /GI       25

 

 

Spreobrnjenje sv. Pavla

 

18.00

 

+ Tončka Merlin (osmina)

 

PE /VE      26

 

sv. Timotej in Tit, Robert

 

17.30 

 18.00

 

ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA   

+ Adriano Dessardo

 

SO /SA      27

 

sv. Angela Merici

 

18.00

 

+ Andrej Horvat (r. d.)

 

NE /DO      28

 

4. NEDELJA MED LETOM

QUARTA DOM. DEL TEMPO

 

 08.00

 10.00

 

 

PER I PARROCCHIANI  / ZA ŽUPLJANE

v dober namen

 

* MESEC VERSKEGA TISKA. Zgovorno geslo »Kdor ne bere, ga pobere« vabi, naj se vprašamo, koliko beremo. Gotovo je pomem-bno, da vprašanje obrnemo predvsem na verski tisk. Pri nas je na 'mizi verskega tiska' vedno nekaj na razpolago, predvsem glavna občila od tednika Družine naprej. Se tu kdaj ustavimo in poiščemo kaj koristnega tudi zase in za svoje?  Vsaj danes postojmo nekaj trenutkov pred cerkvijo. Miza z verskim tiskom ponuja nekaj izvodov starejših številk našega verskega tiska. Lahko si ogledamo ali tudi vzamemo s sabo. Tu je Družina z aktualnimi verskimi dogodki, duhovnimi članki in TV sporedom. Ognjišče je mesečnik v obliki barvne revije za mlade od 9. razreda dalje in tudi za druge. Mavrica je namenjena otrokom. Prijatelj izhaja vsaka dva meseca in je namenjen bolnikom, invalidom, ostarelim in njihovim prijateljem. Misijonska obzorja spremljajo delo v misijonih, posebej tam, kjer delujejo naši misijonarji. Novi svet je mesečnik, ki želi prispevati k graditvi zedinjenega sveta  in pomaga uresničevati Božjo besedo.  Božje okolje je za duhovno rast …                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

* TRIKRALJEVSKA in ADVENTNA AKCIJA še nista zaključeni, ker še tu in tam nekaj prikaplja. O tem bomo še poročali. HVALA!

* NAŠI RAJNI. Iz našega oltarnega občestva je bil poklican v Očetov dom Dr. FEDOR VALENTIN  (redno je bil z nami pri nedeljski maši  ob 8.00).  Skupaj z njim  se spomnimo  pokojnih  župljanov  2017: Elizabeta Cerovac, Andrej Horvat, Jožef Udovič, Pierina Milinčič, Marija Zlatič, Saturnia Petronio, Marija Semolič. Vsako nedeljo in na praznike mašujemo za žive in pokojne župljane.

TEDEN ZA EDINOST 2018

 

Od 18. do 25. januarja kristjani obhajajo teden za edinost. Pri tem nas vodi geslo: »Tvoja desnica, Gospod, se je poveličala z močjo« (2 Mz 15,6). Ta pomemben teden povezuje v molitvi in prizadevanjih kristjane različnih cerkva in poimenovanj v želji, da bi se pridružili Jezusovi prošnji Očetu, »da bi bili vsi eno …, da bo svet veroval, da si me ti poslal« (Jn 17,21). To je obenem klic in povod za nova prizadevanja med nami, da bi odkrili načrt, ki ga ima Bog v dobro človeštva. V naši župniji je to povezano s sveto mašo. Ob sklepu molitvene osmine, v sredo ob 18. uri bo v koprski stolnici vodil sveto mašo škof Metod. Prisotni bodo tudi predstavniki drugih krščanskih cerkva v Kopru. Vabljeni! 

 

► 18.1.2018.   Il messaggio del Vangelo è fonte di gioia: una gioia che si propaga di generazione in generazione e della quale siamo eredi.    +++   Evangeljsko sporočilo je vir veselja, veselja, ki prehaja iz roda v rod, in mi smo dediči tega.

► 17.1.2018.   Non basta ascoltare un insegnamento religioso o imparare una dottrina; quello che vogliamo è vivere come Gesù ha vissuto.  +++   Ni dovolj, da poslušamo verski nauk in se naučimo njegovo vsebino. Ho-čemo živeti tako, kakor je živel Jezus.

► 16.1.2018.   Chiediamo a Dio il coraggio di chiedere perdono e la capacità di imparare ad ascoltare quello che Lui ci sta dicendo.   +++   Prosimo Boga za pogum,  da bi ga prosili odpuščanje,  in za zmožnost,  da bi poslušali, kar nam govori.                                  


Župnija Strunjan                                         Strunjan 141, 6320 Portorož

T. 05-678.20.05                                            E: zupnija.strunjan@rkc.si

                                                                     http://zupnija-strunjan.rkc.si/

Bojan M. Ravbar, župnik                              bojanmiro@yahoo.com

. 030 415 222.

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF