Preskoči na vsebino


VIII/3 "Učitelj, kje stanuješ? – Pridita in bosta videla!" – Šla sta in videla ter ostala pri njem tisti dan.

KRAS

 STRUNJANA    

  MADONNA DI STRUGNANO

NOSTRO GIOIELLO


VIII/3                                                                                                  14. 1. 2018

"Učitelj, kje stanuješ? – Pridita in bosta videla!" –  Šla sta in videla ter ostala pri njem tisti dan.     

֎   

"Maestro, dove dimori? – Venite e vedrete!"  Andarono e videro e quel giorno rimasero con lui.

Današnji evangelij je zahteven: pustiti vse in slediti Jezusu (Jn 1,35-42). Pozabiti nase in dati prednost drugemu. To je pogoj, da postanemo pravi Jezusovi učenci.

 

Pijani. Čisto slučajno sem naletel na prepir med pijanim človekom in skupino fantov, ki jim je šel na živce in so se znesli nad njim. Vse se je zgodilo v trenutku. Ko se je s težavo dvignil in pri tem pljuval kri (izgubil je dva zoba), je mož začel zmerjati in pretiti z maščevanjem. Medtem se je klapa razbežala. Ostal sem sam z možem, ki so ga prezirali, osovražili in pretepli, a v njem me je Jezus prosil ljubezni. Premagal sem prvotni strah (kaj če bo v jezi napadel tudi mene?), in mu ponudil robček, da si obriše kri. Ko je videl, da se zanimam zanj, mi je začel naštevati svoje zdravstvene in druge težave. Poskrbel sem mu cigareto, za katero je prosil, a predvsem sem ga skušal prepričati, naj ne misli na maščevanje. Ni ga bilo lahko pomiriti. Med drugim sem se bal, da se fantje vrnejo in pride do novega nasilja. Ostal sem z njim in ga poslušal vse dotlej, ko se je podal domov. – Oskar                                                

 Bolezen. Včasih se v meni upira, a nato prevlada želja, da bi ljubila Boga in brate. Skušam, da me bolečine ne potolčejo, da se nikoli ne ustavim pri sami sebi in da ne težim na druge. Ko sem zaradi kemoterapije izgubljala lase, mi je prijateljica Bruna rekla: »Lasje na tvoji glavi so prešteti. Daruj jih kot cvetove Jezusu v znamenje svoje ljubezni.« Tudi moja bolezen ima pomen. Zato sem hvaležna Bogu. – Brigita

Nenavaden mir. Ko smo z otroki šli ven, sem na šolski vratarnici pozabila obvestiti, da gremo in kdaj se vrnemo. Zato me je ob povratku čakala ploha očitkov. Veliko me je stalo priznati napako pred kolegi in ravnateljico, saj so me vsi gledali sovražno, celo tisti, ki so bili vedno prijazni do mene. A našla sem moč v evangeliju in sprejela poraz ter ga skušala spremeniti v ljubezen do vseh. Skušala sem si predstavljati, kako bi se oni počutili v moji koži, in razumeti njihovo neodobravanje. Celo hišnico, ki je spremenila svoj odnos do mene, sem začela bolj ceniti. Kolegici, ki je hotela vedeti, kako uspem ostati tako mirna, sem razložila, da kot kristjana najdem v resnici moč in vir miru, ki mi vliva pogum, da začnem znova. V naslednjih dneh me je presenečalo mirno vzdušje, ki je zajelo vse. – Julija

 

Svetniki tedna in mašni nameni / Intenzioni delle Ss. Messe

 

NE /DO      14

2. NEDELJA MED LETOM

SECONDA DOM. DEL TEM.

 

 08.00

 10.00

 

 

+ Famiglie Rotter, Valente, Bratkovič

ZA ŽUPLJANE / PER I PARROCCHIANI

 

 

PO /LU       15

 

sv. Absalom, Alojzij Var.

 

18.00

 

+ Etto Štule, Silvo, starši

 

TO /MA      16

 

 

sv. Marcel, Ticijan

 

 

18.00

 

+ Marija, Ivan, Toni in Anton

 

SR /ME      17

 

sv. Anton (Zvonko)

 

 08.00

 

 

v čast MB v zahvalo

 

ČE /GI       18

 

 

sv. Marjeta Ogr., Priscila

 

18.00

 

+ Stanko in Silva Svetina

 

PE /VE      19

 

sv. Makarij, Suzana

 

17.30 

 18.00

 

ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA  

za spreobrnjenje in živo vero v družinah

 

SO /SA      20

 

sv. Fabijan in Boštjan

 

18.00

 

+ Ivan Kramberger

 

NE /DO      21

 

3. NEDELJA MED LETOM

TERZA DOM. DEL TEMPO

 

 08.00

 10.00

 

 

invocazione alla BVM per la salute

ZA ŽUPLJANE / PER I PARROCCHIANI

 

* PRVIČ K SPOVEDI. Z današnjim srečanjem družin začenjamo drugi del naše poti v letu PRVEGA OBHAJILA. Ta del je namenjen prvi spovedi. Pomagajmo z molitvijo in krščanskim pričevanjem našim trem družinam, da bodo s prizanesljivostjo in odpuščanjem dan za dnem v svoji sredi ustvarjale potrebno vzdušje!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

* DRUŽINE BIRMANCEV. Planirano srečanje (24. januarja) iz pomembnih razlogov prenesemo na sredo, 31. januarja. Že smo napovedali, da bo škof Jurij prišel med nas za podelitev svete birme v nedeljo, 7. oktobra ob 10. uri. Dan zbranosti za birmance bo v soboto, 3. marca. Cel dan rezervirajmo samo temu!

* OBISK VEROUKA je povezan z določenimi zahtevami in s tem v zvezi z nekaterimi težavicami. Predvsem pa je vezan na izbiro in odločitev staršev, za katero ste se zavezali s krstom otroka. To predpostavlja določen slog življenja. Če si družina ne prizadeva za ozračje, ki ga ustvarja evangelij, bo težko priti do vzklajenosti. Vedno bodo napetosti. Pri krščanstvu ne gre za 'linijo manjšega odpora', ampak za temeljitost. Tega bi radi posredovali otrokom, ki ste nam jih zaupali. Pri njihovi rasti želimo pomagati, da bodo celovite osebnosti, da se bodo znali pogumno soočati s težavami in se pravilno odločati; da bodo znali prav izbirati. K razmisleku o tem nas posebej danes vabijo učenci, ki so pustili vse in šli za Jezusom.     

* OTROŠKA BOŽIČNICA, prepletena z nežnostjo otroških glasov, ki jo bogatijo božični prizori ter veselje naših src, je danes, 14. januarja ob 16.00 v Predloki (župnijska cerkev).

AFRIKA:

hvala, STRUNJAN! GRAZIE!                           

 

Adventna akcija naših otrok je potekala od začetka adventa do praznika Svetih treh kraljev. Namenjena je lakoti otrok v Afriki. Z odpovedjo nekaterim stvarem so mogli darovati lačnemu Jezusu v Afriki 88,12 €. S Trikraljevsko akcijo in z dodatno licitacijo pa smo za lačna usta v Afriki zbrali 986,55 €. Bog povrni vsem!

► 9.1.2018.  Un’anima gioiosa è come una terra buona che fa crescere bene la vita, con buoni frutti.   +++   Vesela duša je kot dobra zemlja, ki daje dobro rast življenju z dobrimi sadovi. 

Messagg

► 8.1.2018.  Gioia, preghiera e gratitudine sono tre atteggiamenti che ci fanno vivere in modo autentico.   +++   Veselje, molitev in hvaležnost so tri drže, ki nam pomagajo živeti pošteno.

► 7.1.2018.  Gioiamo insieme ai fratelli e alle sorelle dell’Oriente cristiano che oggi celebrano il Santo Natale.   +++   Veselimo se skupaj z brati krščanskega Vzhoda, ki danes praznujejo božič.

► 7.1.2018.  Il nome del Battesimo è anche “Illuminazione”, perché la fede illumina il cuore, fa vedere le cose con un’altra luce.   +++   Ime za krst je tudi 'razsvetljenje', ker vera razsvetli srce, pomaga, da vidimo stvari v drugi luči. 


Župnija Strunjan                                         Strunjan 141, 6320 Portorož

T. 05-678.20.05                                           E: zupnija.strunjan@rkc.si

                                                                    http://zupnija-strunjan.rkc.si/ 

Bojan M. Ravbar, župnik                             bojanmiro@yahoo.com

T. 030 415 222.

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF