Preskoči na vsebino


VIII/2 Ti si moj ljubljeni sin/moja ljubljena hči!

KRAS

 STRUNJANA    

  MADONNA DI STRUGNANO

      NOSTRO GIOIELLO    


VIII/2                       7. 1. 2018

Ti si moj ljubljeni sin/moja ljubljena hči!    

Tu sei il mio figlio/la mia figlia prediletto/a!

S KRSTOM

OTROCI

BOGA

S praznikom Jezusovega krsta se zaključi božični čas. Iz evangelija zvemo, kaj se je zgodilo ob Jordanu. Marko poroča, da so se v trenutku, ko je Janez Krstnik krstil Jezusa, odprla nebesa. Na misel nam pride dramatični klic preroka Izaija: »O da bi predrl nebo in stopil dol!« S klicem, ki je uslišan ob Jezusovem krstu, se je končalo obdobje “zaprtih nebes”, kar je pomenilo ločnico med Bogom in človekom, ki jo povzroča greh. Greh nas loči od Boga in pretrga vez med zemljo in nebom. V tem se pokaže naša beda in polom življenja. Odprta nebesa pa povedo, da je Bog dal svojo milost, da bo zemlja obrodila svoj sad. Na ta način zemlja postane prebivališče Boga med ljudmi in vsakdo izmed nas ima možnost, da se sreča z Božjim Sinom in izkusi neizmerno ljubezen in usmiljenje. Lahko ga resnično srečamo v zakramentih, predvsem v Evharistiji. Lahko ga srečamo v obličju naših bratov, predvsem v ubogih, bolnih, jetnikih, beguncih. Papež Frančišek vidi v njih živo meso trpečega Kristusa in vidno podobo nevidnega Boga.                                                                                                    

Z Jezusovim krstom se v resnici odprejo nebesa, še več, Bog sam spregovori s svojim glasom: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.« Očetov glas razodene skrivnost, ki se krije v Možu, ki ravnokar stopa iz Jordana.                                                                                                    

Ta glas, ta beseda, to ime “moj ljubljeni sin/moja ljubljena hči” velja za vsakogar od nas. Pri krstu so se nad vsakim izmed nas razprla nebesa, nad nas se je spustil Sveti Duh in Oče je spregovoril: »Ta je moj ljubljeni sin/moja ljubljena hči.« Vrtoglava resničnost, a je resničnost!                                                                                                                               

Odslej je – kakor v Jezusovem življenju – tudi v našem Sveti Duh tisti, ki nas vodi v našem poslanstvu. A mi na to pozabljamo. Sveti Duh je pozabljen v naših molitvah. Pogosto molimo k Jezusu, molimo Očeta, predvsem v “očenašu”; a ni tako pogosto, da bi molili Svetega Duha. Pozabljamo ga. A potrebujemo njegovo pomoč, njegovo moč, njegov navdih. Ta isti Duh, ki je v celoti vodil Jezusovo življenje, danes vodi življenje kristjana, vsakega moža in vsake žene, ki hočeta biti kristjana.                            

Zaupajmo njegovemu delovanju svoje krščansko življenje in poslanstvo, ki smo ga vsi prejeli s svetim krstom. S tem bomo zadobili nov pogum, ki je potreben, da premagamo svojo komodnost. Nevarno je, da človek ali krščanska skupnost, ki sta “gluha” za glas Svetega Duha, zlahka postaneta “nema”, ne govorita in ne oznanjata in družbi ne prinašati novosti evangelija ... Pridi Sveti Duh in prenovi obličje zemlje!

 

Svetniki tedna in mašni nameni / Intenzioni delle Ss. Messe

 

NE /DO       7

 

JEZUSOV KRST

BATTESIMO DI GESU'

 

 08.00

 10.00

 

 

+ Marija in Frane Prodan

ZA ŽUPLJANE / PER I PARROCCHIANI

 

 

PO /LU       8

 

sv. Severin, Erhad

 

18.00

 

+ Marjan in Vida Kozlovič

 

TO /MA       9

 

 

sv. Julijan, Hadrijan

 

 

18.00

 

+ Kristjan Šušmelj (1. obletn.)

 

SR /ME      10

 

sv. Gregor Niški, Viljem

 

 08.00

 

 

za žive in pokojne Presl

 

ČE /GI       11

 

 

sv. Pavlin Oglej, Teodozij

 

18.00

 

+ Stanislav Černač in Marčelo Denakovič

 

PE /VE      12

 

sv. Tatjana, Alfred

 

17.30 

 18.00

 

ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA  

+ Frančiška Gubanec (osmina)

 

 

SO /SA      13

 

sv. Hilarij, Veronika

 

18.00

 

+ Ester Goja

 

NE /DO      14

 

JEZUSOV KRST

BATTESIMO DI GESU'

 

 08.00

 10.00

 

 

+ Famiglie Rotter, Valente, Bratkovič

ZA ŽUPLJANE / PER I PARROCCHIANI

 

* SVETI KRST. Nedelja Jezusovega nas spomni na naš krst. V letu 2017 je ob strunjanskem krstnem kamnu bilo krščenih 20 otrok, a iz naše župnije so tile: Alice, Martin, Lukas, Ivona, Ema, Julija. S krstom se je za te otroke pričela verska vzgoja, ki traja vse življenje.

* PRVIČ PRI SPOVEDI IN PREJELI JEZUSA V OBHAJILU devet otrok: Karin, Lara, Leon, Žiga, Enej, Teira, Tomas, Alja, Stefanija. Kako pomembna je skrb, da te mladike ostanejo žive na Trti – Jezusu, rastejo in obrodijo sad!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

* POROKA. V naši cerkvi Marijinega prikazanja je sklenilo sveti zakon 11 parov, žal niti eden iz naše župnije. Kako pomembno za družbo je, da si družine ne jemljemo 'po svoje', ampak si vzamemo za merilo Božjo zamisel!

* RAJNI 2017. V Očetov dom so odšli: Elizabeta Cerovac, Andrej Horvat,  Jožef Udovič,  Pierina Milinčič,  Marija Zlatič,  Saturnia Petronio. Z molitvijo, ki je izraz žive ljubezni, ostanimo povezani!

* OTROŠKA BOŽIČNICA, prepletena z nežnostjo otroških glasov in jo bogatijo božični prizori ter veselje naših src, bo v nedeljo, 14. januarja ob 16.00 v Predloki (župnijska cerkev).

* DRUŽINE BIRMANCEV. Planirano srečanje (24. januarja)  iz pomembnih razlogov prenesemo na sredo, 31. januarja. Naznanjamo tudi, da bo škof Jurij prišel med nas za podelitev svete birme v nedeljo, 7. oktobra ob 10. uri. Dan zbranosti za birmance bo v soboto, 3. marca. Cel dan rezervirajmo samo za to!

 

TRIKRALJEVSKA

AKCIJA ZA AFRIKO

                           

je potekala od začetka adventa do praznika Svetih treh kraljev. Namenjena je lakoti otrok v Afriki. Pri nas so pridno sodelovali nekateri otroci, ki danes prejmejo priznanje: Mattia, Luka, Sara in Živa. Njim pridružimo še 'kralje', ki so nas na sveti večer obiskali v cerkvi: Lea, Alja, Kaja, Teira, Mattia. Darovom, ki smo jih tudi sami nanosili, pridružimo še vse, kar so naši kralji velikodušno odstopili za LICITACIJO (danes po maši) ter vse, kar so otroci z odpovedjo prihranili v adventu (s tem danes obdarijo Jezusa).                   __________________________________________________  

► 4.1.2018.  Dio si è fatto Bambino per essere più vicino all’uomo di ogni tempo, dimostrandogli la sua infinita tenerezza.   +++   Bog je postal otrok, da bi bil bližje človeku vseh časov in mu s tem pokazal svojo neizmerno nežnost.

► 3.1.2018.   Nel nome di Gesù possiamo dimostrare con la nostra testimonianza che la pace è possibile.   +++   V Jezusovem imenu lahko s svojim pričevanjem dokažemo, da je mir mogoč.                                    

2.1.2018.   Nella semplicità del presepio noi incontriamo e contempliamo la tenerezza di Dio, manifestata nel Bambino Gesù.    +++    V preprostosti jaslic srečamo in občudujemo nežnost Boga, ki se kaže v Detetu Jezusu.

► 1.1.2018.   Prendiamoci cura dei germogli di pace che stanno spuntando e trasformiamo le nostre città in cantieri di pace.   +++   Skrbimo za poganjke miru, ki poganjajo po delavnicah miru naših mest.

                                 


 

Župnija Strunjan                                         Strunjan 141, 6320 Portorož

T. 05-678.20.05                                            E: zupnija.strunjan@rkc.si

                                                                     http://zupnija-strunjan.rkc.si/

Bojan M. Ravbar, župnik                              bojanmiro@yahoo.com

T. 030 415 222.

Lokacija:
Print Friendly and PDF