Preskoči na vsebino


VIII/1 Srečno novo leto!

KRAS

STRUNJANA

MADONNA DI STRUGNANO

NOSTRO GIOIELLO


VIII/1   31. 12. 2017 / 1. 1. 2018

Sveta družina ena izmed družin beguncev

La Sacra famiglia una tra le famiglie dei profughi

Srečno novo leto!

Felice anno nuovo!

Migranti in begunci –

ljudje v iskanju miru

 

V strunjanskih jaslicah te nagovori zgornji napis. Letošnji postavitelji jaslic (možje iz 'Vrtnice' s pomočjo dveh domačinov) so ga privzeli iz naslova poslanice papeža Frančiška za mir. 250 milijonov migrantov je danes na poteh sveta, 250 milijonov otrok istega Očeta. Mnogi so prepričani, da kalijo mir in ga ogrožajo. Potrebna sta sočutje in pogum, da nas prepričata, da ti ljudje stojijo na isti iztočnici kot mi: iščejo mir in si ga prav tako kot mi srčno želijo. Papež Frančišek to jasno pove v poslanici in nas spodbuja, naj bomo do migrantov sprejemljivi, jih zaščitimo, spodbujamo in integriramo.

Potreben nam je duh usmiljenja – pravi papež, da bi sprejeli tiste, ki bežijo pred vojno in lakoto ali so zaradi diskriminacij, preganjanj, revščine in propadanja okolja primorani zapustiti svojo domovino. Sprejeti drugega zahteva “konkretno delo, verigo pomoči in dobrohotnosti, budno in odprto razumevanje, obenem pa tudi odgovorno vodenje novega zapletenega stanja, ki se včasih pridruži drugim in številnim že prisotnim vprašanjem”.

Papež se obrne tudi k državnim voditeljem z željo, naj se pri žgočem vprašanju dajo voditi modrosti, da bi znali vzpostaviti prave mere “v mejah, ki jih zahteva skupno dobro”. Saj imajo tudi določeno odgovornost do lastnih skupnosti, da jim zagotovijo, kar jim po pravici gre, in skrb za skladen razvoj, da ne bi ostali kot nespametni graditelj iz evangelija, ki z zgrešenimi izračuni ni zmogel dokončati začete gradnje stolpa.

Mnogim je težko razumeti in še težje priti do te odprtosti do bratov. Naši otroci so to lažje dojeli in svoja čustva prelili v risbe, ki obdajajo razbito ladjo v naših jaslicah. Med njimi je afriški otroček (delo Helene Valentin), ki je sam, brez družine pristal na evropskih tleh. Samo leta 2016 je v Italiji pristalo 25 tisoč otrok in mladoletnih brez družine. Kakšna prihodnost jih čaka, če naletijo na brezsrčne Herodeže vseh vrst?

 

 

Svetniki tedna in mašni nameni / Intenzioni delle Ss. Messe

 

NE /DO      31

 

SVETA DRUŽINA. sv. Silv.

SACRA FAMIGLIA

 

 08.00

 10.00

 

 

v čast Sveti Družini

ZA ŽUPLJANE /PER I PARROCCHIANI

 

 

PO /LU      1

 

NOVO LETO CAPO D'ANNO

 

 

08.00

 

10.00

 

v dober namen

 

za Domovino in družine

 

 

TO /MA      2

 

 

sv. Bazilij in Gregor

 

 

18.00

 

per la salute

 

SR /ME      3

 

Ime Jezusovo, Genovefa

 

 08.00

 

 

za srečen porod

 

ČE /GI       4

 

 

sv. Angela, Gregor Lang.

 

18.00

 

+ Andrej Koželj in Breda in Tomi

 

PE /VE      5

 

sv. Simeon, Milena

 

17.30 

 18.00

 

ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA  

priprošnja MB za zdravje

 

 

SO /SA      6

 

SVETI TRIJE KRALJI               Gašper, Miha, Boltežar

EPIFANIA

 

 

10.00

18.00

 

+ Milan Benko

+ Elizabeta (1. obl.) in Anton Cerovac

 

NE /DO      7

 

JEZUSOV KRST

BATTESIMO DI GESU'

 

 08.00

 10.00

 

 

+ Marija in Frane Prodan

ZA ŽUPLJANE / PER I PARROCCHIANI

 

 

* SVETA DRUŽINA – PRAZNIK DRUŽIN je danes na zadnji dan leta. Bogu se zahvalimo za vse, kar nam je njegova očetovska roka naklanjala skozi vse leto. Pri maši je danes blagoslov otrok. Posebej vabljeni malčki!

* SVETI TRIJE KRALJI. V soboto obhajamo praznik Gospodovega razglašenja, ki mu preprosto pravimo sveti trije kralji. Sveto mašo imamo ob 10 in 18.00 uri.

* TRIKRALJEVSKA AKCIJA, povezana z obiskom (in blagoslovom družin) se zaključuje. Dar, ki smo ga ob tej priložnosti prejeli, je delno namenjen otrokom v Afriki, delno župniji. V letu 2018 so v načrtu dela obnove romarskega doma. Ob obisku niste prezrli 'treh kraljev'. Kar so prejeli, velikodušno vključijo v pomoč otrokom Afrike. Zato bodo v nedeljo po maši ti darovi dani na 'dražbo'. Vabljeni na to dobrodelno akcijo z geslom 'Naj svetu spregovori Dobrota!'  

* SPOVED je dragocen Jezusov dar. Redna priložnost je pol ure pred mašo ali ko kdo zaprosi. V bližini je redno: Piran - sv. Frančišek vsak dan 7.30, Koper - stolnica vsak dan od 8.30 in od 17.30 dalje, Sv. Ana 17.00.

* VSI, KI SI ŠE ŽELITE BLAGOSLOV DOMA (morda ste pri našem obisku bili odsotni), se priglasite za dogovor.

 

… ljudje v iskanju miru                            

Mir vsem ljudem in vsem narodom sveta! Mir, ki ga angeli oznanjajo pastirjem v božični noči, predstavlja globoko željo vseh ljudi in narodov, predvsem tistih ki bolj kruto občutijo, da manjka. Med temi so najbolj v mojih mislih in v moji molitvi in se jih hočem še enkrat spomniti: 250 milijonov migrantov po svetu, med njimi je 22 milijonov in pol beguncev. Ti so možje in žene, otroci, mladi in stari, ki si iščejo prostor, kjer bi živeli v miru. Da bi ga našli, so mnogi med njimi pripravljeni tvegati življenje na poti, ki je največkrat dolga in nevarna, pretrpeti napore in trpljenje, srečati se s preprekami in zidovi, ki jih postavljajo, da bi jih zadržali daleč od cilja.

Iz poslanice papeža Frančiška za Dan miru 2018

  


► 28.12.2017.   Preghiamo oggi per i bambini che non vengono lasciati nascere, che piangono per la fame, che non tengono in mano giocattoli, ma armi.   +++   Danes molimo za otroke, ki jim ne dajo, da bi se rodili, ki jokajo zaradi lakote, ki nimajo v rokah igrač ampak orožje.                                    

27.12.2017.   Dio, innamorato di noi, ci attira con la sua tenerezza, nascendo povero e fragile in mezzo a noi, come uno di noi.   +++  Bog zaljubljen v nas, nas pritegne s svojo nežnostjo, saj se je rodil ubog in krhek med nami, kakor eden izmed nas.

► 26.12.2017.   Oggi vogliamo ricordare quanti soffrono persecuzione ed essere vicini a loro con il nostro affetto e la nostra preghiera.  +++   Danes se spomnimo tistih, ki trpijo preganjanje, in bodimo jim blizu s svojo ljubeznijo in molitvijo.

► 25.12.2017.   Fermiamoci a guardare il presepe: entriamo nel vero Natale con i pastori, portando a Gesù Bambino quello che siamo.  +++   Postojmo in se zazrimo v jaslice: skupaj s pastirji stopimo v pravi božič in Novorojenčku ponesimo to, kar smo.


Župnija Strunjan                                           Strunjan 141, 6320 Portorož

T. 05-678.20.05                                              E: zupnija.strunjan@rkc.si

                                                                       http://zupnija-strunjan.rkc.si/

Bojan M. Ravbar, župnik                                bojanmiro@yahoo.com

T. 030 415 222.

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF